Gerlinde Zoodsma

coaching, yoga, meditatie

prana vinyasa flow yoga teacher en life coach

Wat wij in het westen yoga noemen, was lang geleden, in de regio van India, slechts één van de aspecten van het totale pad van yoga. Het pad van yoga is één van de verschillende dárśanas. Eén van de wegen om tot het Zelf te komen.


Op de mat staan en series van houdingen doen, maakt je fysiek en mentaal sterker, veerkrachtiger, flexibeler. Gerlinde brengt je yoga zoals je dat kent, met als focus de weg naar binnen. Het lichaam als poort om met je aandacht naar binnen te keren, stiller te worden en om je Zelf te leren kennen. Niet zozeer in de zin van kennis van je persoonlijkheid. Ook dat is belangrijk en mooi meegenomen. Maar juist om te ont-dekken. Het ware Zelf. Dat wat je ten diepste bent en altijd zult zijn. Dat wat oneindig en onveranderlijk is maar waar we zo snel van weg raken. 


Door keuzes te maken en door je te ontwikkelen, kun je richting geven aan je leven en je werk. Gerlinde begeleidt mensen als coach en geeft als yoga docent yoga voor bedrijven, groepslessen (inval), privéles en workshops.

Over vroeger


"Geboren (in 1973) en getogen op de Friese klei. Een doener en een buitenkind. Urenlang met een polsstok het veld in, vlotten bouwen of voorstellingen geven met vriendinnetjes voor heel de klas. Veel buiten spelen. Veel vrijheid. De kerkklok als horloge. Legio mooie herinneringen. Een zorgeloze jeugd.


Al jong koos ik voor moederschap en combineerde ik het gezin met werken en studeren.

 

Het vergroten van mijn wereld deed ik niet alleen door te lezen en te leren maar ook door na mijn scheiding een levenspartner te treffen met dezelfde hang naar avontuur.

 

Mijn drang naar leren, ontwikkelen, afwisseling, verkennen en ontdekken maakte dat ik nooit lang ergens werkte. 

 

‘En wat doe jij?’ heb ik altijd een lastige vraag gevonden op netwerkbijeenkomsten. Alsof ik pas iets ben wanneer ik een interessant beroep heb, het liefst op een bepaald niveau. Misschien heb ik nooit vast willen zitten in iets. Ik wist als kind ook helemaal niet wat ik wilde worden. 


Door me steeds meer te verdiepen o.a. in de stromingen uit India komt er een besef, een realisatie dat het ook niet belangrijk is. We zijn niet wat we doen, welke titel we hebben, we zijn ten diepste zijn." 

Functies en opleidingen


In verschillende levensfasen:

40-er: yoga docent en life coach

30-er: trainer communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit in loondienst en als zelfstandige, loopbaancoach, coach persoonlijke ontwikkeling, hypotheekadviseur, teamleider  

20-er: verschillende functies bij banken, van kassier tot commerciële binnendienst

 

Gevolgde opleidingen algemeen:

HEAO commerciële economie, 2-jarige basisopleiding psychosynthese, systemisch werken en training en coaching bij Phoenix Opleidingen, verschillende modules propedeuse psychologie aan de Open Universiteit. 


Gevolgde opleidingen yoga gerelateerd:

300 hrs Prana Vinyasa Teacher Training at Samudra Yogaschool (Shiva Rea), Yoga Philosophy Certificate Program at Embodied Philosophy (Yoga Philosophy: Texts, Traditions & Practices), iRest Yoga Nidra (retreat in UK, Yoga Nidra iRest level 1 Teacher Training, 10 steps of iRest Yoga Nidra, all with James Reeve), Mastering the Art of Flow (Simon Rowe), Creative and intelligent sequencing (Daphne Koken), 200 hrs Vinyasa Teacher Training at De Nieuwe Yogaschool

Online: Yin Yoga - the Functional Approach (Paul Grilley), Living the 8 limbs (Janet Stone), Yoga & Emotions ( A. G. Mohan & Indra Mohan). Ervaringsgebieden 


Als trainer en coach: communicatieve vaardigheden, gesprekstechnieken, communicatiestijlen, competentie ontwikkeling, samenwerken, feedback, persoonlijk leiderschap, persoonlijke effectiviteit, trainen/coachen op gedrag, vaardigheden en identiteitsniveau, persoonlijke ontwikkeling.


Als yoga docent: yoga houdingen (asanas), yoga achtergrond en filosofie. 


Van ‘westerse yoga’ steeds meer in de richting van de Śākta-Śaiva non-dual Tantric tradition (Kashmir Shaivisme) . Verdieping in werken als de Upaniṣad, Bhagavad Gita, Yoga Sutras, Puranas en Śiva·sūtras en van grote ‘meesters’ als Ramana Maharshi en Swami Lakshmanjoo. Maar echt nog steeds een beginneling op dit gebied. 


Met het pad wat ik loop, is mijn aandacht steeds meer verschoven naar de bron van wie we zijn. Naar het niveau van zijn. Naar Zelf Realisatie. 


Competenties / talenten


Coachen, creativiteit, durf, initiatief, innoverend vermogen, inleven, integriteit, kwaliteitsgerichtheid, luisteren, mondelinge vaardigheid, onafhankelijkheid, ontwikkelen van mensen, pragmatisme, sensitiviteit. 


Rode draad


"Er verandert veel in een mensenleven en toch lijken er ook constanten te zijn, dingen die blijven. Alsof er een rode draad door je leven loopt.


Bij mij blijft mijn liefde voor persoonlijke groei. Voor mezelf en voor anderen. Ik blijf leren en ontwikkelen.


Wat ook blijft, is het werken met mensen. Van nature geef ik graag uitleg, deel ik graag. Het is niet helpen, het is ook niet als een traditionele leraar. Misschien is begeleiden het woord wat het beste de essentie weergeeft.


Wat blijft, zijn bepaalde kwaliteiten zoals inleven, luisteren en vragen stellen. Met een open mind en open hart.


Net als mijn eeuwige drang naar vrijheid, avontuur en afwisseling.


Nog altijd voel ik me het meest op mijn gemak in een omgeving die oprecht is, zonder al te veel mooi-doenerij. Het buiten leven, reizen en gesprekken over het leven en wat de mens beweegt, doen me goed. Daar blijf ik naar op zoek."


null

Voor meer informatie over de achtergrond van yoga, workshops en yogalessen klik je door of neem contact op. 


null

Feedback op afronding 300 hrs opleiding.

null