Vijf maanden op reis, kan dat zomaar…
Gerlinde Zoodsma
11/23/2017
2 min
8

Vijf maanden op reis, kan dat zomaar...

11/23/2017
2 min
8

Alweer? Hoe doen ze dat?
Over drie weken vertrekken Dreas en ik weer voor een periode van bijna vijf maanden naar het buitenland. We gaan zeilen. Het plan is om El Galante via de Azoren terug te zeilen naar Nederland.

Het spreekt tot de verbeelding en roept ook vragen op. Hoe kunnen wij het ons permitteren om zolang van huis en zonder werk te zijn?

Samen één leefstijl
Eén van de belangrijkste aspecten is dat we samen al jaren hier naar toe werken. Sinds het begin van onze relatie (2004) en de oprichting van Bijzonder Leven v.o.f. (2006) is helder dat we beide graag een reizend bestaan leven. In 2005 hebben we besloten niet naar Spanje te vertrekken en in Nederland te blijven tot de kinderen volwassen zijn. Nu zij de deur uit zijn, hebben wij meer vrijheid en minder kosten.

Keuzes maken
Al jaren maken we keuzes die deze leefstijl ondersteunen. Betaalbaar wonen en rijden, niet gehecht zijn aan spullen. Stoere Amerikaanse auto’s gingen weg, kleine Fiatjes kwamen er voor terug. Niet gehecht zijn aan een Fiat Panda is best gemakkelijk. Aan El Galante zijn we beide veel meer gehecht. Mede omdat ze voor ons echt een thuis is en een nomadenbestaan mogelijk maakt.

Toch hebben we gekozen voor een huis in Nederland. Huren werd te duur, kopen is in Friesland goed te doen. Pensioen hebben we niet dus leek investeren in een huis slim. Zo hebben we gelijk het vereiste adres voor de belastingdienst en woonruimte als we voor werk in Nederland zijn.

Nu wonen wij liever klein dan groot. Mede daarom hebben we de afgelopen maanden het huis ook voor zakelijk gebruik geschikt gemaakt met een B&B kamer en een yoga/workshopruimte.

Lef hebben
Bij keuzes maken, hoort risico nemen. We gaan nu voor de derde keer voor een aantal maanden op reis wetende dat aan het eind van die periode ons spaargeld ver op is. We hebben dan ongeveer twee maanden tijd  om weer tot inkomen te komen.

Hollen en stilstaan
De afgelopen jaren hebben we de reizen kunnen financieren omdat Dreas opdrachten als interim manager deed. Een interim manager heeft in de werkende tijd ook inkomen te realiseren voor de tijd tussen de opdrachten in. De tijd tussen opdrachten in is voor ons reistijd.

Er is een keerzijde. Het zijn periodes van hollen of stilstaan. Door het zo te doen, ontdekken we dat er weinig balans is. Wat het ons kost in de tijd dat we in Nederland zijn, weegt te zwaar ten opzichte van de reizen die we maken. Denken we.

Hoe we het in de toekomst gaan doen, weten we nog niet precies. Vanaf mei 2018 zijn we terug in Nederland. Dan gaan we onze aandacht en energie richten op coaching, workshops en yoga op onze locaties aan de Wijde Steeg Grou en aan boord van El Galante.

We hebben behoefte aan minder hollen in de tijd dat we in Nederland zijn. Tegelijkertijd blijft het verlangen om een nog langere reis te maken groot. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. We zullen zien wat het leven ons brengt.

23 november 2017

Gerlinde Zoodsma

Comments
Categories