Vrij

Op de verjaardagskaart van de kinderen staat in het Spaans een refrein van een lied. Libre.
Laat ik nou, als geboren Friese watervrouw en buitenkind, echt heel veel met vrijheid hebben.

‘Hoe komen jullie daar nu bij?’, vraag ik verbaasd. Zo’n Spaanse tekst vind je toch niet zomaar.
Dat wordt gedraaid bij de marathon van Valencia, zegt één van hen.

Later zoek ik op Google en vind beelden van de start van de marathon. Duizenden mensen gaan over de startlijn, misschien wel zachtjes meezingend met Nino Bravo “yo soy libre”. Het zijn niet zozeer de beelden, het is de tekst die opnieuw krachtig bij mij binnenkomt.

Er zijn van die momenten dat ik zo diep kan voelen dat ik op pad heb te gaan. Zo’n intense drang naar vrijheid voel. In de iRest Yoga Nidra zou het ‘heartfelt desire’ genoemd worden. Maar daarover een andere keer meer.

Viktor Frankl schreef over vrijheid en verantwoordelijkheid. En over de specifieke betekenis van iemands leven op een bepaald moment, in plaats van de zin van het leven in het algemeen. De verschrikkingen die hij meemaakte, zijn geen vergelijk met ons leven. Toch zoeken ook veel van ons, in de Westerse wereld, op een gegeven moment naar zingeving. In de zin van: wat wil ik nog, wat kan ik nog? Wat heb ik nog te doen in dit mij gegeven leven?

Dreas en ik staan op een kruispunt waar we nieuwe keuzes kunnen maken. Dochters uit eerste huwelijken zijn volwassen. Bijna zestien jaar zijn we samen. We hebben hoge pieken en diepe dalen gekend. Veel ondernomen en nog meer beleefd. Permanent in Nederland verblijven, is te vroeg. Het huis in Grou verkocht snel en goed. Bijna kochten we grond in Spanje om een eigen yoga retreatcentrum te beginnen. Dat gaat niet door.

Nu hebben we tijd en geld.

Meestal is het zo dat als er geld is, is er weinig tijd. En als we tijd hebben, hebben we zorgen over geld. Nu zitten we in een unieke situatie en daar gaan we gebruik van maken. We ronden werk af in Nederland en vertrekken eind maart. En ja, dan verdienen we niet en maken we geld op. Dat is een keuze.

Het is de eerste keer dat we op reis gaan zonder concrete einddatum en zonder al te concreet doel. We willen vooral proberen zo open mogelijk te zijn in wat er ontstaat de komende tijd.

Er is een oude, heel oude voorspelling over de condor en de eagle. De condor staat voor het hart, het vrouwelijke, de intuïtie en de eagle voor de mind, de wetenschap, meer mannelijke energie. Wanneer zij samenkomen, ontstaat er een nieuw level van bewustzijn, een tijd van mogelijkheden. Het is aan ons als mensen om te laten ontstaan wat er mag zijn, in liefde en harmonie, om met elkaar en met de aarde samen te leven.

We zijn benieuwd naar onszelf, naar wat er gaat ontstaan. En in hoeverre we ons kunnen laten leiden door ons hart, zonder teveel te willen bedenken, plannen en controle te willen uitoefenen. Of we de condor en de eagle samen kunnen laten vliegen. Of we ons werkelijk vrij en verbonden gaan voelen.

 

Vrij
Zoals de zon die opkomt
Ik ben vrij
Zoals de zee
Vrij
Zoals de vogel die ontsnapt aan zijn gevangenis en eindelijk kan vliegen
Vrij
Zoals de wind
die mijn spijt en zwaarte meeneemt
Ik loop zonder te stoppen
achter de waarheid aan
En zal uiteindelijk weten wat vrijheid is.

 

Refrein Libre, vertaling Gerlinde

Place comment